Our Services

  1. Interpretive Design
  2. Interpretive Writing
  3. Signage & Wayfinding
  4. Project & Build Management

The Brief

We were invited by the client team to modernise the visitor experience at North York Moors national park.”

Our Response

The project at North York Moors Visitor Centre involved a complete revamp of the visitor centre to create a cultural centre, retail space and craft gallery. The story continued outside with the installation of stimulating external furniture and exhibits, brand development, signage and waymarking.

The visitor centre, a former hunting lodge, and Grade 1 listed building, presented several unique challenges. The space was made up of a series of smaller rooms and corridors. We had to design an exhibition which allowed people to navigate easily and avoid bottlenecks. The diverse audience means that a visit to the park must be suitable for families, educational groups and school children of all ages.

The visitor is led on a journey through several exhibition areas both internally and externally. The areas mix graphics, artefacts, interpretation, audio visual and interactive models to tell the story of the moors from the ice age through to the present day. There is also a feature which allows visitors to determine their own carbon footprint.

Internally there is a Wildlife Room, a Woodland Room, a Retail area and a children’s play area on the upper floor. Good use is made of the corridor space which links these areas to continue to tell the story and transition from one area to the next.

Externally the story continues. The exterior orientation of the site has been helped with the installation of directional signage, and interpretation around the riverside and woodland walk. In order to remain sympathetic to the natural surroundings we commissioned local artists to create timber seating on the nearby walks and metalwork seats in the garden. A special teaching area was created in the woods with ‘mushroom’ seating for the children and teacher. Local artists also produced a series of figures portraying the lady of the house, a gamekeeper and a water bailiff. Each of these had a wind-up audio pod giving visitors more information.

Overall we made sure there was something for everyone. Children have their own low-level interactive displays and a climbing frame in the upstairs room. And the revamped cultural centre is a showcase for local arts and crafts.